Η μέλισσα ή μελισσόχορτο αυτοφύεται στην νότια Ευρώπη και στις μεσογειακές χώρες και είναι χαρακτηριστικό το άρωμα κίτρου που αναδίδουν τα φύλλα του.
Περιέχει κυρίως φλαβονοειδή, τερπενοειδή, φαινολικά οξέα, τανίνες και αιθέριο έλαιο. Τα κύρια δραστικά συστατικά είναι πτητικές ενώσεις (γερανικό, νευρικό, κιτρονελλάλη και γερανιόλη), τριτερπένια (ουρσολικό οξύ και ολεανολικό οξύ), φαινολικές ενώσεις (ροσμαρινικό οξύ, καφεϊκό οξύ και πρωτοκατεχουϊκό οξύ) και φλαβονοειδή (κερσετίνη, ραμτεϊνόλη).
Το μελισσόχορτο έχει ηρεμιστικές, εφιδρωτικές, αντισπασμωδικές, αντιμικροβιακές και αντισταμινικές δράσεις. Σύμφωνα με το ΕΜΑ (2013), ως παραδοσιακές χρήσεις του μελισσόχορτου αναφέρονται η ανακούφιση από ήπια συμπτώματα ψυχικού στρες, η ενίσχυση του ύπνου και η θεραπεία ήπιων γαστρεντερικών ενοχλήσεων,
συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος και του μετεωρισμού.
Το αιθέριο έλαιο του μελισσόχορτου που λαμβάνεται από τα υπέργεια μέρη του ( άνθη, φύλλα και κλαδιά), χαρακτηρίζεται από οσμή φρέσκου λεμονιού, ανοιχτό κίτρινο χρώμα και περιέχει μικρές ποσότητες κιτρονελλάνης, κιτράλης, και κυρίως λιναλόλη, γερανιόλη και αλδεύδες.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies Χρησιμοποιούμε cookies για να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μια καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπο μας, αλλά και για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης σας μέσα στην ιστοσελίδα μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και για Analytics.