Μανιτάρια σωτέ πετιμεζατοθυμαράτα

από τον σεφ Ιωσήφ Αποστολάκη. Μια συνταγή όπου, ο σεφ χρησιμοποίησε το αρωματικό ΕΛΑΙΟ ΘΥΜΑΡΙΟΥ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ.

από τον Ιωσήφ Αποστολάκη. Ο σεφ χρησιμοποίησε το αρωματισμένο ΕΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ.

Υλικά για 4 περίπου φίλους

  • 4 λευκά μανιτάρια
  • 2 μανιτάρια Πορτομπέλο
  • 1 (μπουκέτο) πλευρώτους
  • 3 λεντινούλες (σιτακέ)
  • 1/2 σιμετζί από ένα κεσεδάκι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λεπτοκομμένη
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί ή Ρωμαϊκό Χανίων
  • 1 κουταλιά της σούπας γλάσο βαλσάμικου
  • 1 κουταλιά ξύδι από κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
  • Αλάτι
  • Χοντροτριμένο πιπέρι
  • Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με εκχύλισμα θυμαριού από τους ΚΡΗΤΕΣ ΡΙΖΟΤΟΜΟΥΣ

Εκτέλεση

  1. Σε ευρύχωρο τηγάνι που έχουμε αφήσει να ζεσταθεί καλά προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια να σοταριστούν αφήνοντας τελευταία τα σιμέτζι.
  2. Έχουμε ωστόσο φροντίσει να κόψουμε τα μανιτάρια μας σε χοντρές φέτες.
  3. Όταν αρχίσουν να ροδίζουν προσθέτουμε το σκόρδο, αλατοπιπερόνουμε και μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί και λίγο αργότερα που εξατμίστηκε εν μέρει προσθέτουμε το ξύδι αλλά και το γλάσο βαλσάμικο μαζί με το πετιμέζι.
  4. Ελέγχουμε το αλάτι στη συνταγή και προσθέτουμε επιπλέον εάν είχε χαθεί η αίσθηση του.
  5. Με το τηγάνι εκτός εστίας προσθέτουμε το θυμαράτο ελαιόλαδο από τους ΚΡΗΤΕΣ ΡΙΖΟΤΟΜΟΥΣ ίσο με 1/2 μιας κουταλιάς του γλυκού.