Φιλέτο κοτόπουλου τυλιγμένο με φύλλα φασκόμηλου και καπνιστό χοιρινό

Φιλέτο κοτόπουλου  τυλιγμένο με φύλλα φασκόμηλου και καπνιστό χοιρινό (μπέικον). Γαρνίρουμε με σπυρωτό πιλάφι και ποικιλία τρυφερών λαχανικών (κολοκυθάκια, καρότα, μπρόκολο, φρέσκα κρεμμυδάκια, σπαράγγια).

Μια συνταγή από τον Ιωσήφ Αποστολάκη. Ο σεφ χρησιμοποίησε το αρωματισμένο ΕΛΑΙΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ.

Συνταγή με Ιταλικό αέρα αλλά Κρητική ουσία!

Υλικά για 4 φίλους

  • 4 φιλέτα κοτόπουλου
  • 8 φέτες καπνιστού χοιρινού (μπέικον)
  • 8 φύλλα φασκόμηλο, δύο για το κάθε φιλέτο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Χυμό από δύο μέτρια λεμόνια
  • Ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 2 κουταλιές του γλυκού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με εκχύλισμα κρητικού φασκόμηλου από τους ΚΡΗΤΕΣ ΡΙΖΟΤΟΜΟΥΣ
Για το σπυρωτό πιλάφι με τα τρυφερά λαχανικά:
  • 230 γρ. κίτρινο ρύζι, αυτό που έχει μαζί του και μαύρο, αγριόρυζο
  • 3 κολοκυθάκια
  • 3 μέτρια καρότα
  • 3 μπουκετάκια φρέσκο μπρόκολο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 από ένα μικρό λεμόνι
  • Λιπαρή ουσία (Ελαιόλαδο κατά προτίμηση)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το ρύζι χωρίς αναλογίες με λίγο αλάτι στο νερό ένα δαφνόφυλλο και μισό από το λεμόνι.
  2. Έχουμε ψιλοκόψει το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μέτρια ένταση στην εστία μας σε ευρύχωρο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, για λιπαρή ουσία μαζί με το δεύτερο δαφνόφυλλο και το υπόλοιπο λεμόνι. Κόβουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια το μπρόκολο τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρά κομμάτια.
  3. Προθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 190-210 βαθμούς.
  4. Αφαιρούμε από το μεγάλο τηγάνι με  τον παχύ πάτο  το σοταρισμένο ροδισμένο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήσουμε το τηγάνι να κάψει.
  5. Σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές τα φιλέτα κοτόπουλου λιγοστεύοντας την ένταση της εστίας.  Τουλάχιστον 3 λεπτά από την κάθε μεριά.  Σε μεγάλο ξύλο κοπής ή πάνω σε λαδόκολλα απλώνουμε το μπέικον. Πάνω τους  βάζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου. Τοποθετούμε πάνω τους, τα 4 φιλέτα κοτόπουλου και διπλώνουμε το κάθε ένα με το μπέικον που του αναλογεί (2 λουρίδες για κάθε φιλέτο).
  6. Με τη βοήθεια μιας φαρδιάς σπάτουλας για να μην ξεδιπλώσει το καπνιστό μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 14 τουλάχιστον λεπτά. Μπορούμε στο δεκάλεπτο να γυρίσουμε τα φιλέτα μας από την άλλη πλευρά.

    Για την σάλτσα
  7. Στο τηγάνι που μόλις σοτάραμε τα φιλέτα μας προσθέτουμε το χυμό από τα δύο μέτρια λεμόνια ξύνοντας τον πάτο με εύκαμπτη η ξύλινη σπάτουλα.  Ανάβουμε την εστία προσθέτοντας και λίγο λίγο νερό ή ακόμα καλύτερα αν έχουμε διαθέσιμο ζωμό από λαχανικά. Μετά από πέντε λεπτά μέτριας έντασης βρασμού και αφού εάν απαιτείται έχουμε βελτιώσει την γεύση κυρίως στο αλάτι σουρώνουμε από μικρό σουρωτήρι το λιγοστό αλλά πολύτιμο περιεχόμενο του τηγανιού, σε κατσαρόλα. Στο άδειο πλέον τηγάνι αφού το ξεπλύνετε και σκουπίσουμε προσθέτουμε λίγη λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο). Τώρα μπορούμε να σοτάρουμε τα λαχανικά. Έτσι τα ελέγχουμε καλύτερα.
  8. Τέλος τα ρίχνουμε μέσα στο ρύζι που έχουμε εντωμεταξύ σουρώσει και ξεπλύνει ελαφρώς. Μαζί προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  9. Πριν σερβίρουμε ζεσταίνουμε τον πυκνό ζωμό που θα παίξει το ρόλο της σάλτσας μας ρίχνοντας λίγο πριν, κατεβάσουμε από την εστία το κατσαρολάκι μας, τις δύο πολύτιμες για τον τελικό χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε  κουταλιές από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με εκχύλισμα κρητικού φασκόμηλου των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ.