Λαχανικά στην ψησταριά σερβιρισμένα με παραδοσιακά Κρητικά ντακάκια γκρατινέ, περιχυμένα με ριγανάτο λαδολέμονο

από τον Ιωσήφ Αποστολάκη. Ο σεφ χρησιμοποίησε το αρωματισμένο ΕΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ.

Υλικά για 4 περίπου φίλους

  • 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • 1 μεγαλοπή μελιτζάνα
    3-4 μανιτάρια
  • 1 μεγαλοπό καρότο
  • 3-4 (μπουκέτα) μπρόκολου
  • 8 περίπου κρεμμύδια μικρά σαν αυτά για το στιφάδο
  • 1 ντομάτα (μπορούμε επίσης εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε μεγαλοπά ντοματίνια)
  • 8 τουλάχιστον φρέσκα σπαράγγια
Υλικά για το λαδολέμονο:

4 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

  • 12 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Τον πολτό από 2 μικρά κρεμμύδια
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ζεματισμένο και έπειτα πολτοποιημένο στο μπλέντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1/3 ενός κουταλιού της σούπας ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αρωματισμένο ΕΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ
Υλικά για τα 4 ντακάκια:
  • 4 μικρά κρίθινα παξιμάδια
  • 4 μπάλες από πηχτόγαλο Χανίων (μυζήθρα από αιγοπρόβειο γάλα)
  • Για να έχουμε ένα πιο τυπικό γκρατινέ αποτέλεσμα θα χρειαστούμε και λίγη τριμμένη Κρητική γραβιέρα (2 κουταλιές της σούπας)
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε πάνω στα στημένα ντακάκια (παξιμαδάκι σαν βάση, μείγμα από τις ντομάτες, μπαλάκι από το Πηχτόγαλο Χανίων) την γραβιέρα και γκρατινάρουμε σε μέτριο προς δυνατό προθερμασμένο φούρνο 200-220°C για λίγα λεπτά…ώστε να ροδίσει ελαφρώς η γραβιέρα.
  2. Πριν παρουσιάσουμε το πιάτο η την πιατέλα με τα υλικά για όλους περιχύνουμε με το λαδολέμονο.
  3. Μπορούμε όμως να μοιράσουμε πάνω στα λαχανικά και τα γκρατινέ ντακάκια το λαδολέμονο μας με κανατάκι. Μπροστά στους φίλους μας.

Εκτέλεση για τα ψητά λαχανικά

  1. Ανάβουμε την ψησταριά μας ώστε να αρχίσει να ζεσταίνεται η σχάρα της.
  2. Κόβουμε όσο δυνατό τα λαχανικά σε χοντρές φέτες.
  3. Τα αλατίζουμε απαλά τα λαδώνουμε ελάχιστα και τα τοποθετούμε κατά ομάδες πάνω στη σχάρα.
  4. Σε σχέση με τη μελιτζάνα πέραν του λαδιού της προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη για να μετριάσουμε την πίκρα που διαθέτει σαν λαχανικό.
  5. Κατά την διάρκεια του ψησίματος τους τα λαδώνουμε επιπλέον με ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε ενδεχομένως λίγο ακόμα.
  6. Σε σχέση με τα γραντινέ ντακάκια.
  7. Ετοιμάζουμε μίγμα τριμμένης ώριμης ντομάτας χωρίς τα σπόρια της αλλά και ψιλοκομμένη. Το αλατίζουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο ελάχιστη ξερή ρίγανη, λίγες σταλιές ξύδι, επίσης λίγες σταγόνες από το αρωματισμένο ΕΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ.
  8. Τέλος, προαιρετικά, ελάχιστο τριμμένο σκόρδο.
Σημείωση!
Είναι καλό όταν ετοιμάσουμε το μίγμα από τις ντομάτες να το τοποθετήσουμε χωρίς να πιέσουμε σε ένα σουρωτήρι ζυμαρικών ώστε να φύγει το πολύ νερό του.

Tips για το Λαδολέμονο!

  • Ενώνουμε όλα τα υλικά σε βαθιά πιατέλα αναμιγνύοντας με αυγοδάρτη (φουέτ). Για πιο φίνο αποτέλεσμα μπορούμε να τα δουλέψουμε στην κανάτα του μπλέντερ. Πάντα όμως διορθώνοντας τη γεύση στο αλάτι και την πηκτικότητα με λίγο νερό.
  • Με γνώμονα όμως να έχουμε τη λεμονοριγανάτη γεύση στο στόμα μας.

Τips υλικών!

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρα φρέσκα κρεμμύδια. Έχουν πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα ψημένα στην ψησταριά.