Χταπόδι κρασάτο με ζεστή πατατοσαλάτα ριγανάτη

από τον Ιωσήφ Αποστολάκη. Ο σεφ χρησιμοποίησε το αρωματισμένο ΕΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ.

Υλικά για 4 περίπου φίλους

Για το κρασάτο χταπόδι:
  • 1 χταπόδι περίπου 1500gr
  • 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια λευκό κρασί
  • 2 δαφνόφυλα
  • 1/3 του κουταλιού του γλυκού χοντροσπασμένο πιπέρι
  • 2-3 ποτήρια νερό
Για την ζέστη ριγανάτη πατατοσαλάτα

Σε κάθε 3  πατάτες.

  • 2 κρεμμύδια μέτρια σε μέγεθος
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • Αλάτι
  • Λίγη ξηρή ντόπια ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού από το αρωματισμένο ΕΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ.
Σημείωση!

Στο σημείο αυτό μπορούμε να επέμβουμε προσθέτοντας επιπλέον υλικά τις αρεσκείας μας.
Η κεντρική ιδέα είναι η παραπάνω μαζί με την πρόταση σερβιρίσματος που προτείνετε στη φωτογραφία της συνταγής.

Εκτέλεση για το χταπόδι

  1. Βάζουμε ακέραιο το χταπόδι σε κατσαρόλα αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει τα σκληρά μέρει στο κέντρο των πλοκαμιών (στόμα) και το έχουμε ξεπλύνει σχολαστικά ώστε να μην έχει άμμο στις βεντούζες του κυριότερα.
  2. Άμεσα προσθέτουμε όλα τα υλικά.
  3. Μαγειρεύουμε με το καπάκι, αφήνοντας όμως να αναπνέει λίγο η κατσαρόλα.
  4. Η ένταση της εστίας μας να είναι μέτρια ώστε να μπορέσει να μαλακώσει και τελικός να αρχίσει να γλασάρει το χταπόδι μας.
  5. Η διαδικασία αυτή χρονικά κυμαίνεται γύρο στα 55′ λεπτά.
  6. Καλό είναι να ελέγχουμε τη διαδικασία ώστε αν δούμε πως έχει πάει να γλασάρει νωρίτερα ο ζωμός που έχει δημιουργηθεί να τον αραιώσουμε με λίγο νερό ακόμα.
  7. Προσοχή δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι στην συνταγή.
  8. Κατά το γρασάρισμα του λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από την εστία προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού από το αρωματισμένο ΕΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ.

Εκτέλεση για την πατατοσαλάτα

  1. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό, ώστε να μαλακώσουν αρκετά πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους.
  2. Σε μεγάλη μπολιέρα ανακατεύουμε απαλά για λίγο όλα τα υλικά έχοντας σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι πατάτες πρέπει μόλις να έχουν βγει και σουρωθεί από την κατσαρόλα που έβραζαν.
  3. Να είναι πραγματικά πολύ καυτές, ώστε να μαράνουν τα κρεμμύδια και μαζί με τα άλλα υλικά να πάρουμε το αποτέλεσμα που χρειάζεται.