Κρέμα πυχτόγαλου Χανίων και ανθότυρου πάνω σε τρίμμα ξεροτήγανων περιχυμένη με χαρουπόμελο, πετιμέζι και μέλι

από τον Ιωσήφ Αποστολάκη. Ο σεφ χρησιμοποίησε το αρωματισμένο ΕΛΑΙΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ.

Υλικά για 4 άτομα

Για την κρέμα των τυριών:
  • 360gr κρεμώδες λευκό τυρί (πυχτόγαλο Χανίων και ανθότυρος όταν υπάρχει διαθέσιμος στην αγορά)
  • 1/4 του κουταλιού του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • Προαιρετικά λίγη σκόνη κανέλας
Για την βάση στα ποτηράκια:
  • Ένα τουλάχιστον ξεροτήγανο χοντροτριμένο
  • Για το γλασάκι του λεμονιού
  • Δυόμιση μεγαλούτσικα λεμόνια
  • Τις φλούδες τους (όχι το λευκό μέρος)
  • Και την σάρκα τους
  • 60γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη
  • Ελάχιστο νερό
Tips!

Θα μπορούσαμε όμως γιατί όχι και μπροστά στους καλεσμένους – φίλους μας να αρτύσουμε τα επιδόρπια μας. Οι ΚΡΗΤΕΣ ΡΙΖΙΤΟΜΟΙ άλλωστε  εκτός από το περιεχόμενο φρόντισαν το εξαιρετικό αυτό ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ να βρίσκεται μέσα σε εάν πολύ κομψό μπουκαλάκι άξιο προς παρουσίαση στο τραπέζι μας.

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι που μπορεί να μπει στο φούρνο τις φλούδες από το καθάρισμα των λεμονιών ,την σάρκα τους την ζάχαρη και το νερό.
  2. Μόλις ξεκινήσει να βράζει, σκεπάζουμε με καπάκι και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170-180 βαθμών για 60 περίπου λεπτά.
  3. Καλό είναι μετρά τα 50 λεπτά να παρακολουθήσουμε το περιεχόμενο.
  4. Μας ενδιαφέρει να μοιάζει με σιρόπι στην πυκνότητα του το αποτέλεσμα.
  5. Τέλος περνάμε από πολυκόφτη λαχανικών αφού πρώτα αφαιρέσουμε το ογδόντα τις εκατό από τις φλούδες των λεμονιών.
  6. Πιο σωστή πρακτική είναι να περάσουμε το περιεχόμενο που υπάρχει στο κατσαρολάκι μας από σίτα. Όπως και να έχει μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα του προϊόντος που θα πάρουμε όσο κρυώνει να παίρνει την μορφή τζέλ.
  7. Τότε το βάζουμε σε σακούλα κορνέ.
  8. Το τζελ θα δώσει λεμονάτη γεύση δροσίζοντας το στόμα χωρίς να κουράζει με υπερβολική γλύκα.
  9. Το τελευταίο και πιο ιδιαίτερο – ενδιαφέρον, συστατικό το τελικό άγγιγμα όπως θα λέγαμε στα επιδόρπια μας αυτά  είναι οι σταγόνες αρωματισμένου ΕΛΑΙΟΥ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ της σειράς Cretan Elements, των ΚΡΗΤΩΝ ΡΙΖΟΤΟΜΩΝ. .
  10. Τις σταγόνες τις προσθέτουμε κυρίως πάνω πάνω λίγο πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρισμα

Σε σχέση με το μοντάρισμα του επιδορπίου μας ξεκινάμε με χοντροτριμένο ξεροτήγανο στον πάτο του ποτηριού μας προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού την κρέμα τυριού ,στην πάνω πλευρά το χαρουπόμελο το πετιμέζι και τέλος το μέλι το οποίο και πρωταγωνιστεί ποσοτικά. Στολίζουμε καρφώνοντας στο τυρί επιπλέον ξεροτήγανα αλλά και το γλαράκι του λεμονιού. Κάτι τελευταίο εκτός από το αρωματικό ΕΛΑΙΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ της σειράς Cretan Elements, μπορεί να προστεθούν λίγες λεπτοκομμένες φετούλες από φλούδες ντόπιων λεμονιών.